Artikel fra Effektivt Landbrug, januar 2025
Vestjysk smågriseproducent med over 1.800 årssøer reducerede pattegrisedødeligheden fra godt 13 procent til godt 10 procent i løbet af 12 uger ved at tildele de mindste grise et yoghurt-produkt i Pig-LET Startere.
- Selv om vi har pæne resultater, vil vi altid gerne gøre det lidt bedre, siger smågriseproducent Brian Jørgensen, Torlundgård ved Ølgod i Vestjylland. Brian Jørgensen har cirka 1.820 årssøer på to ejendomme og eksporterer omkring 69.000 30 kg´s grise til Tyskland om året. De seneste tal fra bedriften viser 20,8 levendefødte grise pr. kuld, og det placerer den vestjyske smågriseproducent i top-5 på landsplan. - Når der er så mange levendefødte grise pr. kuld, vil der uundgåeligt være nogle meget små grise imellem. Disse meget små grise har brug for ekstra energi for at komme i gang, konstaterer den vestjyske smågriseproducent. - For at gøre noget ved det foreslog konsulent Karina Mikkelsen fra FarestaldsEliten os at anvende Pig-LET Startere fra Best Farm til at tildele et yoghurt-produkt tilpasset pattegrise til de mindste pattegrise, fortæller han.
Mærkbare resultater
- I forbindelse med kuldudjævningen har vi nu tildelt yoghurt-produktet til de mindste cirka 20 procent af alle grisene i over et år ved hjælp af Pig-LET Startere. Resultatet er, at vi nu har færre pattegrise, der dør af sult, fordi de ikke har kræfter til at bevæge sig hen til soen og die. Nu er grisene tydeligvis mere livskraftige, fortæller fodermester på Torlundgård, Vitalina Berezynets. - Helt præcist reducerede vi pattegrisedødeligheden fra godt 13 procent i uge 47 i 2023 til godt 10 procent i uge 7 i 2024, føjer hun til. - Vi placerer Pig-LET Starterne så tæt på pattegrisene som muligt helt oppe under grisehulerne. Herved sikrer vi, at grisene har den lettest mulige adgang til dem, så de kan komme hurtigt i gang med at optage yoghurt-produktet, forklarer Vitalina Berezynets.
Yoghurt-produkt bliver ikke surt
Hun fortæller videre, at pattegrisene får tildelt yoghurt-produktet YoghurLac fra R2 Agro A/S 1-2 gange dagligt de første 3-4 dage, alt efter behov. Der fyldes cirka 500 millimeter af yoghurt-produktet i Pig-LET Starterne pr. gang, og de er altid tomme om morgenen. Vitalina Berezynets føjer til, at yoghurt-produktet har den fordel, at det ikke bliver surt. - Med de erfaringer, vi indtil nu har med at tildele yoghurt-produktet til de mindste pattegrise, er jeg ikke i tvivl om, at vi altid vil kunne sænke pattegrisedødeligheden med mindst to procent med det. Derfor fortsætter vi helt sikkert med at bruge det, supplerer Brian Jørgensen.
Forslag fra FarestaldsEliten
Konsulent Karina Mikkelsen fra FarestaldsEliten har været med til at opfinde og udvikle Pig-LET Starteren sammen med Best Farm A/S, der producerer den i dag. - Jeg er i mange år kommet hos Brian Jørgensen, der ligger højt med hensyn til antal levendefødte grise pr. kuld. For at holde liv i flest mulige af de mindste grise foreslog jeg ham at prøve Pig-LET Starteren til at tildele disse grise et yoghurt-produkt, fortæller Karina Mikkelsen og tilføjer: - Han begyndte med et par stykker, men besluttede sig hurtigt for at købe en halv snes Pig-LET Startere, så der var nok til alle de mindste pattegrise fra kuldudjævningen. Og det rykkede virkelig på resultaterne.
Råmælk er vigtig
- For at det her skal lykkes, er det vigtigt, at de små pattegrise bliver hos moderen i mindst 18 timer, så de når at få tilstrækkeligt med råmælk, inden de flyttes i forbindelse med kuldudjævningen. Ellers klarer de den ikke, uanset hvad man i øvrigt gør, understreger Karina Mikkelsen. - Når navlestrengene er tørre, og man er sikker på, at grisene har fået råmælk nok, bliver de mindste grise samlet hos den bedste so i forbindelse med kuldudjævningen. Her sættes Pig-LET Starterne med yoghurt-produktet så ind, og de bliver der, indtil kuldet kører, og grisene har tykke maver og ser godt ud, forklarer hun og tilføjer: - For at få grisene til hurtigt at tage yoghurt-produktet kan man lige putte lidt at det i munden på dem, så de vænner sig til smagen.
Afslutningsvis slår Karina Mikkelsen fast, at Pig-LET starterne skal rengøres grundigt hver dag.
December 2024
I R2 organisationen har vi ikke kun et manifest og en strategi. Vi har også defineret fire kulturværdier:
Hvert år nominerer vores medarbejderne en kollega, der på flotteste vis bærer kulturværdierne i hverdagen. I år fik Kevin Welk flest nomineringer med flotte ord som:
Vi ønsker Kevin et stort og velfortjent tillykke. Også tillykke for de mange af der, der også blev nomineret af en eller flere kollegaer. Det er stærkt!
August 2024
Vi er stolte af at kunne dele nyheden om at gøre 9/10-ordningen til en permanent del af arbejdslivet i R2 Agro og takker vores dedikerede medarbejdere for deres gå-på-mod og engagement i processen. Med 9/10-ordningen arbejder medarbejderne 9 ud af 10 arbejdsdage til samme løn. Den 10. dag er arbejdsfri og kan bruges på lige det, de har lyst til.
Tre centrale fokusområder har gjort den nu permanente ordning mulig:
De små gevinster i hverdagen
Planen har fra start været, at vi som minimum skal levere de samme forretningsmæssige resultater. Men med 9/10-ordingen skal vi levere dem på en smartere måde. Vi arbejder struktureret på at fjerne ikke-værdiskabende opgaver og vil løbende styrke koordinering og planlægning af opgaverne. Der er stadig gevinster at høste forude, men som organisation har vi nu rettet fokus på ”work smarter – not harder”. Medarbejdernes engagement er den vigtigste løsning på dette og derfor lander gevinsten også ubetinget hos dem i form af arbejdsfri hver anden fredag.
Ved at give vores bidrag til en bedre work-life balance, er det vores oplevelse, at vi får skabt mere energi og motivation i hele organisationen. Netop dét er vigtige grundsten for den videre udvikling af R2 Agro. Altså en win-win for alle.
Vi er afhængige af at kunne tiltrække dygtige medarbejdere og samtidig begejstre dem, der allerede er med til at skabe værdi i hverdagen.
Gennem mange år har vi skabt et fagligt stærkt udviklingsmiljø, hvor den enkelte medarbejder selv kan være med til at satte barren for egen udvikling – nu tilføjer vi arbejdstiden og 9/10-ordningen som et attraktivt parameter.
”At være fritaget for arbejde hver anden fredag har virkelig gjort en forskel i min hverdag. Jeg føler mig mere udhvilet og motiveret, og jeg har fået en bedre balance mellem arbejde og fritid. Det viser, at virksomheden virkelig værdsætter os som medarbejdere”.
Kevin Welk
Logistik specialist hos R2 Agro
“Landbrugsbranchen har haltet lidt bagefter, når det kommer til nytænkning af arbejdslivet. Inspireret af positive resultater fra andre brancher, besluttede vi at kaste os ud i testperioden med arbejdsfri hver anden fredag for at se, hvordan dette kunne forbedre vores arbejdsplads. Vi ser frem til at fortsætte med denne ordning og skabe en endnu bedre arbejdsplads for alle”.
Peter Skou, CEO
UA-41594994-1